Üdvözöljük a Spórolunk@kiloWattal program honlapján!

Ötletek a verseny utánra

Tegnapi nappal véget ért az egyéves Spórolunk@kiloWattal verseny. Ez azonban korántsem jelenti az energiamegtakarítási törekvések végét, sőt, a versenyző épületekben az egy év tapasztalatainak birtokában még testhezállóbb tevékenységeket lehet kitalálni a jövőre vonatkozólag! Mindig tartsuk szem előtt, hogy a tevékenységek ne csak hasznosak, hanem élvezetesek is legyenek, álljon itt erre néhány ötlet:

  • Bár már kifelé jövünk a télből, de érdemes megfontolni - akár évvégére vagy a jövő évre tartogatva - egy WSD"Meleg Pulóver Nap", avagy "Warm Sweater Day" megrendezését az épületen belül. Ennek lényege, hogy egy előre meghirdetett napon minden dolgozó felveszi legmelegebb pulcsiját a munkába, és a munkahelyen aznap legalább 1 °C-kal letekerik a fűtést központilag. Az egynapos esemény fő célja a figyelemfelhívás a fűtés során elhasznált energiamennyiségre és az ennek kapcsán keletkező szén-dioxid-kibocsátásra. Emellett segít elgondolkodni, vajon a többi napokra is kicsit lejjebb vehetnénk-e a fűtést. Az eseményt Kanadában és Hollandiában több éve sikerrel tartják meg, INNEN érhető el a nap megrendezését elősegítő angol nyelvű programvázlat.

  • Legyen az Ön önkormányzata 2017 Klímasztárja! Az idén negyedszer meghirdetett felhívás középpontjában ezúttal a közösségi szerepvállalás áll: olyan megvalósított tevékenységeket keres a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség, ahol az éghajlatváltozás káros hatásainak fékezéséért, mérsékléséért folytatott küzdelemben a helyi közösség is jelentős szerepet vállalt.  A program kapcsán a legjobb helyi – önkormányzatok közreműködésével megvalósított – projekteket, tevékenységeket díjazzák és népszerűsítik. A felhívásra bármely hazai települési önkormányzat vagy közösség jelentkezhet a KlímaSztár 2017 adatlapjának kitöltésével és 2017. április 14-ig történő elküldésével a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címre.karbon bojt

  • Ne csak a munkahelyünkön spóroljunk, hanem otthonunkban is. Akár már holnaptól belevághatunk egy "karbon-böjtbe", március folyamán ugyanis - egy másik, a háztartások energiafogyasztásának csökkentését előmozdító projekt apropóján - a böjtölés egy alternatív formájára, úgynevezett karbon-böjtre invitál minden érdeklődőt a GreenDependent Intézet. A résztvevők feladata az, hogy különböző vállalásokkal és mindennapi szokásaik környezettudatos átalakításával energiát takarítsanak meg, és a szén-dioxid-kibocsátásukat fokozottan visszafogják. Ehhez összeállított a GreenDependent egy böjti naptárt, amit ITT találnak. A naptárt igény szerint átalakíthatják, sőt, akár munkahelyükre is adaptálhatják, és kollégáik körében is meghirdethetik  - ahogy azt a gyergyószentmiklósi önkormányzat tette!

Képek forrása: https://www.maastrichtuniversity.nl/news/20-um-buildings-join-warm-sweater-day-2017; https://oroeco.files.wordpress.com/2015/02/how-get-kids-save-energy_9411042c76bb513fdea8eef1a788fd6c_3x2.jpg

FIGYELEM! Ez a weboldal cookie-kat és hasonló technológiákat használ.

Ha nem változtatja meg böngészője beállításait, hozzájárul ehhez.

Megértettem