Üdvözöljük a Spórolunk@kiloWattal program honlapján!

Nemzetközi kitekintés − Egyesült Királyság: Megéri? Energiamegtakarítás a munkahelyen

A napokban arra kérték a nálunk dolgozókat, hogy ne csak a munkaidő végén kapcsolják ki a monitorukat, hanem akkor is, ha csupán néhány percre állnak fel az irodai asztaltól. A monitorok manapság meglehetősen energiatakarékosak, ezért kérdéses, mennyit is számít valójában a ki-bekapcsolgatásuk, és érdemes-e ennyit foglalkozni a témával. Nos, osztottunk-szoroztunk egy kicsit, és íme, az alábbi következtetésre jutottunk:
Nem igazán éri meg, ... hogyha csupán egyetlen monitorról beszélünk. Lássuk hát, mire jutottunk a matekozás során:

Készenléti üzemmódban (amikor a bekapcsolást jelző lámpa világít) a Dell monitorok energiahasználata figyelemreméltóan alacsony, mindössze 1 watt (a CNET szerint). Az energiafelhasználás mértékegysége a kilowattóra (kWh). 1 kWh annyi energiát jelent, amennyivel egy 1000 wattos készülék egy órán át működik. Alább néhány példa arról, hogy az egyes készülékek mennyi idő alatt fogyasztanak 1 kWh-t:
•    egy adag ruha kimosása mosógéppel, illetve egy mosási ciklus mosogatógéppel;
•     plazmatévé három órán át tartó működtetése;
•    1-2 napnyi laptophasználat;
•    10 kanna víz felforralása;
•    egyórányi vasalás;
•    egy hűtőszerkény mélyhűtőjének háromórányi fogyasztása.

Ha a monitorjaink egyikét folyamatosan készenléti üzemmódban hagynánk, 1 kWh energiát mintegy 1000 óra (kb. 41,5 nap) alatt fogyasztana. Ez önmagában nem is sok, azonban nem csupán egyetlen monitort használunk. Két monitor már 500, négy monitor pedig 250 óra alatt használna el ugyanennyi energiát. A Spórolunk@kiloWattal versenyben résztvevő egyik brit épületben, a telfordi földhivatalban jelenleg 490 monitor található. Ha mindet készenléti üzemmódban hagynánk, mintegy 2 óra alatt használnának el 1 kWh energiát.  Ha 3 vagy 10 percre, esetleg egy órára állunk fel az asztaltól és hagyjuk a monitort bekapcsolva, ezek az energiamennyiségek bizony összeadódnak.

A Telford Földhivatal viszonylag kicsinek számít; a földhivataloknak ugyanis országosan összesen kb. 4500 alkalmazottjuk van, ami kb. 9000 monitort jelent. Ha ennyi monitort készenléti üzemmódban hagyunk, akkor 7 perc alatt fogyasztanak 1 kWh energiát. A Földhivatal a brit hivatalok között nem számít nagynak; képzeljük csak el, milyen gyorsan szökik fel az energiahasználat Nagy-Britannia-szerte? És ha továbbgondoljuk; mi a helyzet a világ többi részén található monitorokkal, melyek még csak nem is olyan energiahatékonyak, mint a mi Dell monitorjaink?

Mindez egészen más megvilágításba helyezi a Spórolunk@kiloWattal verseny által közvetített üzenet lényegét: az energiahasználattal kapcsolatos szokások kisebb megváltoztatása jelentős pozitív hatással járhat. Ha kikapcsoljuk a monitorokat, amikor éppen nem használjuk őket, önmagában nem jelent észrevehető különbséget, de nem is ez a lényeg. A fontos inkább az: minél többen alkalmazzuk ezeket a gyakorlatokat, annál nagyobb változást tudunk elérni. Sőt mi több, ezeket a szokásokat otthonainkban is bevezethetjük. Az Egyesült Királyságban 1 kWh elektromos áram 11-14 pennybe (kb. 40-50 Ft) kerül, ami 1-2 kWh-ra levetítve nem sok. Viszont ha egyre tudatosabban takarítunk meg, ahol csak tudunk (a monitorok kikapcsolásával vagy elosztó használatával), idővel annál jelentősebbek lesznek ezek a kis megtakarítások. Összegezve tehát: ha világít a készenléti állapotot jelző lámpa, az – ha ugyan keveset is, de – energiát fogyaszt, míg ha nem világít, akkor nincsen energiahasználat. Ezzel pedig energiát takarítunk meg, csökkentjük a karbon-lábnyomunkat, és a pénztárcánkban is több marad.


Írta: Dave Bailey, Telford Földhivatal, Spórolunk@kiloWattal EnergiaKözösség; Fordította: GreenDependent Intézet

FIGYELEM! Ez a weboldal cookie-kat és hasonló technológiákat használ.

Ha nem változtatja meg böngészője beállításait, hozzájárul ehhez.

Megértettem