Üdvözöljük a Spórolunk@kiloWattal program honlapján!

Nemzetközi kitekintés − Lettország: Évközi motivációs találkozó Lettországban is

2016. november 3-án motivációs találkozón vettek részt a lettországi Spórolunk@kiloWattal verseny tagjai, ahol a versenyzők találkozhattak egymással, tapasztalatokat cseréltek, egymást lelkesítették, és mindeközben jól érezték  magukat. Az eseménynek ezúttal Tukums városi önkormányzatának  EnergiaKözössége  biztosított helyet.

A találkozó elején áttekintettük az eddigi energiamegtakarítási részeredményeket, a legaktívabb résztvevők pedig díjazásban részesültek. Öt kategóriában osztottunk ki díjakat: "filmsztár", Twitter aktivista, illetve a legpontosabb és a legválaszkészebb résztvevő, valamint a legnagyobb tudású EnergiaKözösség. Annak sem volt oka szomorkodni, aki nem kapott díjat; minden résztvevő nyertesnek érezhette magát, hiszen a lett csapatok összességében kiemelkedő energiamegtakarítással büszkélkedhetnek a verseny felénél. Így hát mindenki megérdemelten kapott a Spórolunk@kiloWattal tortából.

Photo Blog10 LV 2 kicsiA kis díjátadó ünnepséget követően a résztvevők vegyes csoportokba rendeződtek, hogy megosszák és megvitassák egymással tapasztalataikat. Minden csapat választhatott egy témát, melyet azután megvitattak és megosztottak a többiekkel. A témakörök az alábbiak voltak: 1) a projektet támogató anyagok, 2) az épületben megvalósított energiamegtakarítási módszerek, valamint 3) a kollégákkal folytatott kommunikáció. Többek között az alábbi megállapítások születtek:

•   A résztvevők szerint a legjobb kampánytámogató anyagok közé tartoznak a matricák, az energiamegtakarítási tippek, és – kétségtelenül – a csoki. :-)
•   Az egyes épületeknél igen eltérőek, mégis hasonlóan hatékonyak lehetnek az energiamegtakarítási tevékenységek és kampányok. Legfontosabb a motiváció. A személyes megközelítés is lényeges; legjobb, ha közvetlenül beszélünk egy kollégával, ahelyett, hogy személytelen kör-e-mailt küldenénk.
•   Az energiamegtakarítási tippek más kollégákkal történő megosztása az épületen belül néha egyszerűbb, máskor nehezebben megy. A résztvevők végül is egyetértettek abban, hogy bizonyos idő után még a legszkeptikusabb kollégák is pozitívabb hozzáállást mutattak, és elfogadták a munkahelyi változtatásokat.
•   Úgy tűnik, hogy néhány energiamegtakarítási szokás, pl. a monitor kikapcsolása vagy a felesleges világítás lekapcsolása akkor is biztosan megmarad, ha véget ér a Spórolunk@kiloWattal verseny.

Most, hogy véget ért a találkozó és mindenki tele van lelkesedéssel, csupán egyetlen fontos dolgunk maradt: maradjunk aktívak, és végezzünk továbbra is jó munkát!

Írta: EKODOMA (Lettország); Fordította: GreenDependent Intézet

FIGYELEM! Ez a weboldal cookie-kat és hasonló technológiákat használ.

Ha nem változtatja meg böngészője beállításait, hozzájárul ehhez.

Megértettem