Üdvözöljük a Spórolunk@kiloWattal program honlapján!

"Hol tartunk félidőben?" rendezvényt tartottunk október 13-án

Október 13-án Budapesten került sor a „Spórolunk@kiloWattal – Munkahelyi EnergiaKözösségek” energiatakarékossági kampány „Hol tartunk félidőben?” elnevezésű rendezvényére. A programon a benevezett önkormányzatok és közintézmények EnergiaKözösségeinek tagjai vettek részt. A félidei rendezvény fő célja az volt, hogy a résztvevő épületek dolgozóinak a nyár miatt esetleg kicsit ellankadt lelkesedése ismét felébredjen, sőt akár új magaslatokba szökjön.

EtelekEzért szót kaptak a Munkahelyi EnergiaKözösségek is, így két önkormányzat kapcsolattartója részletesen beszámolt, milyen tevékenységek történtek náluk az első félévben. A két önkormányzati épület adottságai egymástól annyira különbözőek, amennyire csak lehet, tehát méretük, koruk, fűtésrendszerük stb. mind igen eltérő. A korszerűbb épületben felelősök „járőröznek”, hogy ne legyen nyitott ablak miközben megy a fűtés, ne maradjon égve feleslegesen lámpa. Asztali lámpákat szereztek be, és átrendezték a folyosói nyomtatók körüli területeket úgy, hogy az jobban kedvezzen a papír szelektív gyűjtésének. Emellett jutalmazzák a dolgozókat egy-egy energiatakarékos cselekedetükért, de vannak olyanok is, akik azért kapnak kis meglepetést, mert épp nem voltak túl energiatakarékosak, így motiválva őket, hogy legközelebb odafigyeljenek. :)
A másik épületben pedig főleg a kreativitást is gyakran igénylő kiegészítő és figyelemfelkeltő tevékenységekre helyezték idáig a hangsúlyt: náluk minden hónap egy adott téma köré csoportosul, így pl. egy tavaszi hónap alkalmával növényeket ültettek – a szó szoros értelmében zöldebbé téve az épületet –, illetve alkotó pályázatot írtak ki energiatakarékosság és klímaváltozás témában, tudáspróbát szerveztek, valamint állandó jelleggel várják a dolgozók energiatakarékossági ötleteit a kiürült konzervdobozokból készült ötletládájukba.

Post itA beszámolók után az összes résztvevő csoportosan is átbeszélte az eddig tapasztalt kihívásokat és sikereket. De hogy az ország különböző pontjairól érkezők önfeledten tudjanak kiscsoportokban dolgozni, a GreenDependent Intézet egy tippgyűjtő játékot is szervezett, amely során egymással versenyezve ahhoz kellett minél több ötletet összegyűjteni, hogy hogyan lehet az irodában a számítógéppel felszerelt asztalnál dolgozva csökkenteni az áramfogyasztást. A pontokért szinte vérre menő küzdelem zajlott a csapatok között, minden csoport több mint 20 megtakarítási lehetőséget gyűjtött össze - csak a számítógépes munkahelyhez kapcsolódóan!Kiscsoportos

Ezek után az energiatakarékossági tevékenységek megvalósítása során tapasztalt kihívások és sikerek megosztása igazán jó hangulatban telt. A három csoport a rendezvény végén bemutatta a többieknek, milyen főbb témák merültek fel náluk. Többen említették a vezetői támogatás fontosságát, és beszámoltak a kisebb, jutalmakkal járó házi versenyek sikereiről. A verseny közösségformáló erejéről is többen pozitívan nyilatkoztak illetve számos, már sikeresen megvalósított takarékossági intézkedést is felsoroltak.
Fak

 Természetesen ezek mellett a GreenDependent Intézet munkatársai is beszámoltak a projektben elért eddigi eredményekről, és a kampány kezdetekor a dolgozók által kitöltött energiatudatosságot felmérő kérdőív tanulságairól, valamint vázolták a következő félév várható feladatait, egyben tippeket is adva a sikeres folytatáshoz. Biztatásul pedig jutalmakat is kiosztottak a kampány kereteiben zajló kisebb versenyek helyezettjeinek, magyar őshonos gyümölcsfa csemeték, Spórolunk@kiloWattal bögrék és vászonszatyrok, valamint fair trade/ bio teák és csokik formájában.

FIGYELEM! Ez a weboldal cookie-kat és hasonló technológiákat használ.

Ha nem változtatja meg böngészője beállításait, hozzájárul ehhez.

Megértettem