Üdvözöljük a Spórolunk@kiloWattal program honlapján!

Nemzetközi kitekintés – Svédország: Rejtőzködő energiamegtakarítási lehetőségek és mítoszok...

Svédország délkeleti részében is létrejöttek az EnergiaKözösségek, és a legtöbb épületben már be is vetették magukat, azaz kollégáik motiválásával párhuzamosan elkezdték az energiamegtakarítást. Nagyrészt átlagos méretű irodákról van szó, néhány kivétellel: a legnagyobb épületnek 250 dolgozója van, és akad 8-10 fős iroda is. A jövő talánya még egyelőre, hogy vajon egyszerűbb lesz-e energiatakarékosság irányába ható viselkedésváltozást elérni a kisebb létszámú épületekben...

A versenyszellem egyelőre a tetőfokán van. Elvira Laneborg, a mörbylångai EnergiaKözösség kapcsolattartója úgy véli, hogy “a [Spórolunk@kiloWattal] kampány nagyszerű és élvezetes módja annak, hogy párbeszédet kezdjünk az energiahasználattal kapcsolatos viselkedésünkről és rutinjainkról. Abban látom a kihívást, hogy egy éven keresztül fenntartsuk az érdeklődést. Erre felkészülve házi versenyeket és rendezvényeket tervezünk szervezni.

A képzések alkalmával az energiaszakértők arra kérték a hallgatóságot, hogy javasoljanak energiamegtakarítási ötleteket. Gyakran erre azt mondták, hogy “mi már így is nagyon odafigyelünk az energiaspórolásra, nem hiszem, hogy tudnánk még tenni bármi egyebet”. Egy órával később mégis összegyűlt egy listára való javaslat. Néhány mítosz tisztázására is sor került, például volt olyan épület, ahol íratlan szabály keringett arról, ki és hogyan nyithatja csak ki az ablakokat, aminek hatására a dolgozók nem nyúltak sose hozzájuk. Számos épületben további spórolási lehetőségeket rejtettek magukban a szigeteletlen ablakok és az idáig lekapcsolhatatlan lámpák.
A kollégák motiválására is sok-sok jó ötletet gyűjtöttek össze a képzésen résztvevők, és maguk is nagyon belelkesedtek. A Munkahelyi EnergiaKözösségek rendelkezésére bocsátott eszközöket és egyéb kampányanyagokat szívesen fogadták, rögtön el is kezdték tervezgetni, hogy miként használják majd azokat. A csoki a svéd épületekben is hathatós motiváló eszköznek bizonyul!

Üzenet a svéd épületeknek: „Heja Sverige!”, azaz “Hajrá Svédország!”

Írta: Délkelet-Svéd Energiaügynökség; Fordította: GreenDependent Intézet

FIGYELEM! Ez a weboldal cookie-kat és hasonló technológiákat használ.

Ha nem változtatja meg böngészője beállításait, hozzájárul ehhez.

Megértettem