Üdvözöljük a Spórolunk@kiloWattal program honlapján!

Minden versenyző épületnek képzést tartottunk

Véget ért a Spórolunk@kiloWattal projekten belüli képzések sorozata. Idén tavasszal egyszeri, igény szerint négy vagy hat órás változatban a GreenDependent képzést tartott minden a „Spórolunk@kiloWattal – Munkahelyi EnergiaKözösségek” egyéves versenybe benevezett épület számára. A képzésre elsősorban az épületekben szerveződő Munkahelyi EnergiaKözösségek tagjait vártuk, de szabadon részt vehettek az energiamegtakarítás iránt érdeklődő dolgozók is.

 A résztvevő középülP1170870 kicsietek igen sokfélék, vannak több mint 100 éves, műemlékvédelem alatt álló P1180109 kicsiépületek és vannak egészen újak is. Vannak gázfűtésűek, de vannak távhőt használók is, egyes versenyzőknél van légkondicionáló, máshol nincs. Egyik helyen nagyméretű központi fénymásoló-nyomtatókat használnak, máshol inkább a szobánként előforduló, kisebb nyomtatók a jellemzőek. Bizonyos épületekben már eddig is nagyon odafigyeltek, hogy mennyi energiát használnak, máshol ez a téma igen kevés hangsúlyt kapott idáig. A legkevesebb létszámú épületben nyolcan, a legtöbb dolgozóval rendelkező épületben 317-en vannak. A sort még lehetne folytatni, a lényeg, hogy nagyon eltérő jellegű épületek neveztek be, ami igen jól mutatja a hazai középületek sokszínűségét. Továbbá akármilyen viszonyok is vannak egy épületben, elkeseredni senkinek sincs oka, ugyanis mindenki magával versenyez, azaz a lényeg az, hogy saját korábbi fogyasztásához mérten mennyit tud megtakarítani 2016 márciusa és 2017 februárja között.

Emiatt is volt fontos, hogy a képzés része legyen egy helyszínbejárás is, amely során az energiamegtakarítás szempontjából meghatározó jelenségekre és szokásokra hívjuk fel a résztvevők figyelmét, személyre szabottan a saját épületükben. A bejárás során a dolgozókkal közösen elgondolkodtunk, hogy mi az, amit már most is jól csinálnak, illetve min lehetne még változtatni a hatékonyabb energiamegtakarítás érdekében.

A felmérő célú bejárások tapasztalatai alapján elmondható, hogy az épületekben jellemzően túl meleg van, az ajánlott 21-22°C helyett nem ritka a 25-26°C a szobákban, de akár a folyosókon is. A páratartalom is gyakran alacsony, azaz 40 % alatti, ezen például több szobanövénnyel lehet segíteni, ami ráadásul a munkahelyi hangulatra is kedvezően hathat.

A bejárást követően előadás formájában a dolgozók megismerkedhettek a verseny részleteivel, azaz például, hogy milyen versenykategóriák vannak és milyen jutalmak várnak rájuk, emellett bepillantást nyerhettek a hosszú távú motiválás és csoportdinamika rejtelmeibe is. Utóbbi a Munkahelyi EnergiaKözösségek, azaz a leglelkesebb dolgozókból álló egy-egy csapat épületenként, miatt volt fontos, akik egész évben lelkesítik a többieket és közvetítik számukra az információkat. A helyszínbejáráson elhangzottakon kívül további tippeket is kaptak a képzésen megjelentek arra vonatkozólag, hogy hogyan spórolhatnak energiát irodáikban, témákra lebontva, mint pl. világítás, számítógépek vagy fűtés.

IMG 20160308 123139 kicsiAz előadások között a résztvevők csoportmunkában megfogalmazták a majdani feladatokat, amely az első lépés volt a verseny alatt megvalósítani kívánt törekvések keretéül szolgáló akcióterv elkészítéséhez. (Az akcióterv egyben az egyik versenykategória is, érdemes tehát energiát belefektetni, hogy minél fenntarthatóbb, ötletesebb és egyben megvalósítható is legyen!)

Végül pedig arról is szó volt, hogy a GreenDependent Intézet milyen anyagokkal és eszközökkel segíti az EnergiaKözösségek munkáját. Az úgynevezett kezdőcsomagon kívül – ami több hasznos mérőeszközt és népszerűsítő anyagot tartalmaz – a verseny során a résztvevők rendelkezésére bocsátunk kérdőíveket, kvízeket és egyéb feladatokat is, amelyek segítségével akár háziversenyeket is rendezhetnek. Ezen kívül van két online eszköz is: az egyik segít nyomon követni az épület aktuális megtakarítását, a másik személyre szabott energiamegtakarítási tippeket ad a dolgozóknak. Emellett kéthetente további tippeket küldünk a résztvevőknek, minden alkalommal más-más témát körüljárva. A tippeket INNEN lehet elérni (ld. 3. pont).

 P1170491 kicsiA képzésre egy kis mozgókiállítást is vittünk, egy szeletét bemutatva annak, hogy milyen környezetbarát irodaszerek valamint energia- és elemtakarékossági eszközök lelhetőek fel a hazai piacon. Bárhol is fordultunk meg, az abszolút favorit a vízzel működő számológép volt. :)

Amikor a kispesti önkormányzatnál jártunk, a helyi TV is eljött, és készített a képzésről egy műsort, amelyben a GreenDependent Intézet képviselője és több résztvevő is megszólal. A mintegy 12 perces műsort ITT tekinthetik meg a 42:20. perctől kezdődően.

FIGYELEM! Ez a weboldal cookie-kat és hasonló technológiákat használ.

Ha nem változtatja meg böngészője beállításait, hozzájárul ehhez.

Megértettem